کاشی کاری؛ آموزش کاشی کاری صفر تا صد ساختمان + فیلم
فهرست مطالب
کاشی کاری هنر دست هنرمندی است که با دقت و ظرافت خاص سعی میکند سطح کف یا دیوار خانهها را به بهترین شکل با کمک کاشی یا سرامیک تزیین کند. چسباندن کاشی روی دیوار گچی مهارت خاصی لازم دارد که در مقالهای با همین عنوان به بررسی کامل این موضوع پرداختیم. اکنون سعی میکنیم با آموزش کاشی کاری صفر تا صد در این مقاله از کاشی پارس، شما را با نحوه کاشی کاری ساختمان های مختلف آشنا کنیم.
کاشی کاری چیست؟
کاشی کاری هنری است که اولین بار در قرن 13 در قونیه به جهانیان معرفی شد و یکی از شاخصهای اساسی در دوره شکوفایی معماری اسلامی به حساب میآید. میتوان با نگاهی به آثار باستانی موجود در شهرهای مختلف تاثیر آن را به خوبی در مساجد مختلف اصفهان مانند مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و کاروانسرای عباسی و مانند آن مشاهده کرد.
کاشی با توجه به دیوارنگارهها و آثار تاریخی به جای مانده پنجمین شیوه در تزیین ساختمانها محسوب میشده است. کاشی کاری را میتوان به صورت کلی با پر کردن فضا به کمک کاشی توصیف کرد. باید گفت طراحی و کاشی کاری مهارت و تبحر خاصی لازم دارد. معمولا به کاشیبندی که روی کف آشپزخانه، توالت و حمام انجام میشود سرامیک کاری نیز گفته میشود. اگر همین کاشیبندی روی سنگ فرش انجام شود به آن موزائیک کاری میگویند.
در طول زمانهای مختلف، مصالح و متریالهای مختلفی استفاده میشده است. در زمانهای نه چندان دور یعنی چیزی حدود 30 سال پیش، از موزاییک برای پوشاندن کف استفاده میشد. اما، کم کم سرامیک جای آن را گرفت. در دیوارها نیز همین اتفاق رخ داد. به جای سیمان از کاشی استفاده شد.
در حالت امروزی، از کاشی کاری برای زیباسازی و مقاوم کردن زیربنای خانه در برابر نفوذ آب در حمام و دستشویی استفاده میشود. در ساختمان سازی و ترمیم بناها کاشی کاری به مرحله نازک کاری معروف است که برای پوشاندن کف و دیوار از این محصول در ابعاد مختلف استفاده میشود. انتخاب کاشی مقاوم، با کیفیت و درجه یک نقش مهمی در زیباتر کردن خانهها و محل کار دارد. شرکت کاشی پارس با بیش از 50 سال سابقه در زمینه تولید انواع کاشی پرسلان و کاشی دیواری، بهترین نوع کاشی را با کیفیت و مقاومت بالا تولید کرده به نحوی که اکثریت کاشی کاران در نصب آنها کار راحتی داشتهاند و مقاومت و کیفیت آنها را تأیید میکنند. اگر علاقهمند به آشنایی با انواع کاشی کاری هستید، توصیه میکنیم مطلبی که در این خصوص نوشته شده را مطالعه کنید.
فیلم آموزش کاشی کاری
آموزش کاشی کاری ساختمان
کاشی یکی از المانهایی است که برای پوشاندن کف یا دیوارهای یک بنا استفاده میشود. یک ساختمان از بخشهای مختلفی ساخته شده است که میتواند با کاشی پر شود. اما، چگونه کاشی کاری کنیم؟ توجه به سطح متقارن و تراز شده یکی از اصول کاشی کاری است که طبق محیط مورد نظر باید برآورد شود. برای کاشی کاری ابتدا باید آن را به خوبی فرا بگیرید تا بتوانید شروع به کار کنید. در حالت کلی، میتوان آموزش کاشی کاری را به دو دسته تقسیمبندی کرد که به شرح زیر است.
آموزش کاشی کاری دیوار
کاشی، در واقع سفالی است که روی آن را با لایه لعابی میپوشانند و کمی نسبت به سرامیک متفاوت است. کاشیها معمولا در اندازههای مختلفی ساخته شده و برای پوشاندن دیوار گزینه مناسبی هستند. نحوه کاشی کاری دیوار نسبت به کف کمی متفاوت است. برای آموزش کاشی کاری دیوار باید طبق زیر عمل کنید.
در ابتدا، کمی به دیوار و نحوه قرار گرفتن کاشیها نگاه کنید. کنارههای دیوار و نحوه قرار گیری کاشی را با دقت بررسی کنید. سعی کنید در کنارهها از کاشیهای باریک استفاده نکنید. در عین حال، کاشیهایی با اندازه مساوی باید در کنارهها قرار بگیرند تا زیبایی بصری بنا حفظ شود.
در آموزش کاشی کاری روی دیوار باید ابتدا با تراز کردن دیوار آشنا شوید تا نتیجه کار شکل کج و معوجی به خود نگیرد و همه کاشیها به صورت یکدست روی آن بنشینند. چرا که، معمولا دیوارها تراز نیستند و تزیین آن با کاشی کمی مهارت لازم دارد. برای تراز کردن زیر کار میتوانید از دستگاه تراز کمک بگیرید. قسمت بالایی تا مرکز دیوار را تراز کنید. نقشه کاشی را روی دیوار علامت بزنید و شروع به کار کنید.
آموزش کاشی کاری کف
همانطور که در بالا اشاره شد، کاشی بندی کف به سرامیک کاری معروف است. سرامیک، یک قطعه سفالی است که با لایه محافظی از جنس سرامیک پوشانده میشود. این لایه محافظ سرامیکی مقاومت سرامیک را افزایش داده و کمی به لحاظ وزنی سنگینتر از کاشی است. به همین دلیل، این محصول برای کاشی کاری کف گزینه مناسبی است.
نحوه آموزش کاشی کاری کف به این صورت است که ابتدا باید مرکز کف ساختمان را پیدا کنید تا بتوانید سطح متقارنی برای خود در نظر بگیرید. سپس، فاصله هر طرف تا مرکز در نظر گرفته شده را اندازه گیری کنید. سپس، از مرکز زمین خط عمودی روی دیوارها بکشید تا بتوانید محل کاشی کاری کف را به چهار قسمت تقسیم کنید. بعد از انجام تقسیم بندیها، کاشی کاری را از مرکز تا قسمت مشخص شده شروع کنید.
این تقسیم بندی به استادکار کمک میکند تا با انسجام کاشیهای بریده شده در طول کاشی کردن کف ساختمان، تقارن و زیبایی خوبی به محیط ببخشد. استفاده نامناسب از قطعات بریده شده در یک طرف کار باعث میشود سطح، شکل نامرتبی به خود بگیرد. در نتیجه هم از زیبایی نهایی کار کم شود، هم فضا به هم ریخته به نظر برسد.
مراحل آموزش صفر تا صد کاشی کاری
هنر کاشی کاری مثل هر هنر دیگری ظرافت و اصول خاصی دارد که رعایت آن منجر به رسیدن به نتیجه مطلوب و فراتر از آن خواهد شد. برای اینکه با اصول کاشی کاری و چسباندن کاشی روی دیوار سیمانی، گچی و مانند آن بیشتر آشنا شوید، بهتر است با ما همراه باشید. به مراحلی که در ادامه توضیح داده خواهد شد به خوبی عمل کنید. با یادگیری فوت و فن کوزه گری در این هنر میتوانید حتی یک کاشی کاری ساده را به کاری منحصربهفرد و خاص تبدیل کنید.
اندازه گیری
بعد از اینکه نقطه مرکز کف و نقطه تقارن در دیوار را پیدا کردید، باید بتوانید به کمک متر و تراز، ابعاد سطح مورد نظر را به دست بیاورید. ابعاد سطح را با توجه به ابعاد کاشی و نقاط گوشه و کناره تقسیم بندی کنید تا بدانید که چه تعداد کاشی را باید در یک ردیف بچینید. نوع چینش باید طوری باشد که قوانین مربوط به کناره ها رعایت شود.
زیرسازی
زیرسازی در کاشی کاری بخش مهم کار را پوشش میدهد. بخشی که به دوام بیشتر کاشی، لق نشدن و ترک نخوردن آن کمک میکند. قبل از شروع کار باید محیط را از هر گونه آلودگی شامل خاک و ملات پاک کنید. سپس، مطمئن شوید که سطح یکنواخت است. بعد، ملات خوبی درست کرده و روی سطح پخش کنید. حواستان باشد که بعد از اینکه ملات را روی سطح ریختید، حباب دار نشود. زمانی که مطمئن شدید زیرسازی تراز است کاشی را روی آن قرار میدهید.
ساخت خطوط راهنما
اگر قرار است دیوار را کاشی کنید، برای اینکه بتوانید نقطه میانی و نقطه تقارن را پیدا کنید، نیاز است که خطوط راهنما بسازید. خطوط راهنما به شما کمک میکنند تا در مواقعی که کاشی صاف نیست و طرح دار است، بتوانید با کمک این خطوط جای کاشیها را درست تنظیم کنید. برای این کار ابتدا، نقطه وسط اضلاع بنا را به دست بیاورید و آنها را به کمک نوار اندازه گیری و گچ مخصوص به هم وصل کنید. به این شیوه خطوط راهنما را برای تمیز درآوردن کار میسازید.
چیدن کاشی روی سطح مدنظر
قبل از شروع کاشی کاری برای اینکه دستتان بیاید که محیط به چه صورتی است، میتوانید کاشیها را به صورت امتحانی روی زمین بچینید. به این شیوه، نمایی از پایان کار دستتان میآید و میفهمید که کجاها به چه نوع برشی احتیاج است تا کاشی کف شکل زیباتری به خود بگیرد. اگر به اندازه کافی متبحر و کاربلد شدید، میتوانید این مرحله را با اندازه گیری ابعاد کاشی و ابعاد سطح به دست بیاورید و به اصطلاح به صورت چشمی این مرحله را اندازه گیری کنید.
درست کردن ملات و ریختن ملات
ملات درست کردن هنر است. اگر مواد شل شوند کیفیت خوبی نخواهند داشت. اگر بیش از اندازه سفت شوند هم باعث ترک خوردن و لق شدن کاشی دیوار و کف میشوند. بنابراین، ملاتی تهیه کنید که مناسب باشد. زمانی که زیرسازی را به خوبی انجام دادید، میتوانید ملات را تهیه کنید. بعد از درست کردن ملات، آن را روی سطح کمی از کار پخش کنید تا خشک نشود. سپس، با ماله آن را صاف و یکدست کنید و بعد با شانه روی سطح شیار ایجاد کنید که میزان چسبندگی ملات و کاشی بیشتر شود.
چسباندن کاشی
بعد از تهیه و مالیدن ملات روی سطح نوبت به چسباندن کاشی روی دیوار یا کف میرسد. برای شروع باید از مرکزی که در ابتدا تعیین کردید، شروع به کار کنید. کاشیها را به ترتیب به صورت ردیفی بچینید. همانطور که به سمت لبهها پیش میروید یادتان باشد که قرار است یک چهارم اولیهای که در ابتدای کار تعیین کردید را پر کنید. سپس، دوباره یک چهارم بعدی را کار کنید. به همین شیوه تا انتها پیش بروید.
ایجاد فاصله مناسب بین کاشی ها
بین کاشیها باید با ملات و دوغاب پر شود. به همین دلیل، یادتان باشد که کاشیها را به هم فیت نکنید. اجازه دهید فاصله جزیی بین دو کاشی وجود داشته باشد. برای ایجاد فاصله منظم و دقیق بین همه کاشیها میتوانید از ابزار خاصی استفاده کنید.
برشکاری کاشی
ازآنجاییکه، سطح یک بنا یا دیوارها تا بینهایت امتداد ندارند و در تقاطع دیوارها محدود میشوند، ممکن است در برخی نقاط یک کاشی در ابعاد اصلی خود در آن فاصله جای نگیرد. برای این کار، باید از دستگاه برش برای برش زدن کاشی به اندازهای که لازم دارید، استفاد کنید.
بندکشی کاشی
زمانی که کاشیها چسبانده شدند، باید به کاشی و ملات اجازه دهید تا به مدت 24 ساعت استراحت کنند. سپس، دوغاب بریزید و بندکشی کنید. بندکشی به زیبایی نهایی کار کمک میکند.
تمیز کردن سطح کاشی کاری شده
در نهایت، هنگامی که کلیه مراحل بالا را طی کردید و کاشی کاری پایان یافت، باید سطح نهایی را با یک اسفنج خیس تمیز کنید. مرحله تمیز کردن باید قبل از اینکه ملات یا چسب بندکشی کاملا خشک شود انجام شود.
اصول کاشی کاری
با رعایت یک سری اصول اولیه هنگام کاشی کردن میتوانید بهترین نتیجه را کسب کنید. در نهایت، فضایی زیبا، تمیز، مرتب و متقارن بسازید. آموزش کاشی کاری بدنه شامل رعایت موارد ساده و کاربردی زیر است.
- تمیز کردن محیط اولین اصل مهم است. قبل از شروع به کار، محیط را کاملا تمیز کنید. هرگونه گچ، خاک، آهک یا ملات باید از سطح زودوه شود تا بتوانید کاشیها را نصب کنید.
- تراز کردن سطح دومین اصل است. چه بخواهید کف را کاشی کنید، چه بخواهید دیوارها را با کاشی تزیین کنید، به هر حال باید ابتدا سطح را متقارن و تراز کنید. به این شیوه مانع از کج بالا رفتن کاشی خواهید شد. ترازبندی سطح را یکدست و صاف میکند.
- سومین اصل کرم بندی است. در کاشی کاری توجه به آستر کاشی بسیار مهم است. در این شرایط باید ملاتی از جنس سیمان و ماسه را به صورت یک لایه نازک روی سطح بکشید. سپس، کاشی را روی آن قرار دهید.
- اصل چهارم، توجه به طرح کاشی است. حواستان باشد که موقع قرار دادن کاشی روی سطح مورد نظر، کاشیها را طوری قرار دهید که الگوی طرح کاشی به درستی رعایت شود.
- اصل پنجم، دقت بالا و سرعت عمل در قرار دادن کاشیها قبل از اینکه آستر خشک بشود از دیگر ویژگیهایی است که هنگام کاشی کاری باید به آن توجه کنید.
- اصل ششم، استفاده از توری مرغی است. چسبندگی کاشی یکی از بخشهای مهم در کاشی کاری است. بنابراین، برای افزایش چسبندگی حتما از توری مرغی یا رابیتس استفاده کنید.
- اصل هفتم، استفاده از ملات، دوغاب یا چسب کاشی مرغوب باعث میشود کاشیها بعد از یک مدت لق نشوند. بین انتخاب چسب و ملات سیمانی باید گفت، کار با چسب کاشی راحتتر و تمیزتر از ملات سیمانی است. اما، ملات سیمانی کار را به مراتب تمیزتر از چسب نشان میدهد.
نکات مهم آموزش کاشی کاری دیوار
قبل از شروع به کاشی کردن بناها، لازم است زیرساخت کار را آماده کنید. بدون تمیز کردن محیط زیرین که دیوار است، کاشیها به خوبی نمیچسبند. بنابراین، اولین قدم تمیز کردن زیر کار است. سپس، گامهای بعدی را میتوانید برای کاشی کردن بردارید.
- اگر سطح دیوار رنگ شده است، با لایه برداری باید رنگها را حذف کنید.
- سطح دیوار را با کمک سنباده یا سوهان تمیز کنید. سوهان و سمباده سطح زیرین را زبر میکند و هرچه سطح زبرتر باشد، میزان چسبندگی بیشتر خواهد شد. به علاوه شیارهایی که روی دیوار ایجاد میشود نیز میزان چسبندگی کاشی را افزایش میدهد.
- کاشی کاری حمام و دستشویی به این دلیل که به طور مداوم با رطوبت سروکار دارد، باید به خوبی ضد آب شود. بنابراین، باید از چسب ضد آب استفاده کنید که خاصیت ضد قارچ و ضد کپک نیز داشته باشد.
- برای جلوگیری از ترک خوردن و لقی کاشی بهتر است در انجام دو کار مهم دقت کنید. اول اینکه، سطح ملات را به خوبی ماله بکشید که حفرههای هوا کاملا از بین بروند و اثری از آنها باقی نماند. دوم اینکه، از پاشیدن سیمان خشک پشت کاشی برای تبخیر سریع آب داخل ملات خودداری کنید.
- ضخامت ملات یا چسب پشت کاشی نباید بیش از 3 سانتی متر باشد.
- هنگام کاشی کردن، کاشیها را طوری برش بزنید که جایگاه کلید و پریز به خوبی روی کاشی برش حفظ شود. مراقب باشید که هر محل را به اندازه و متناسب برش زده باشید تا کار تمیزی ارائه دهید.
- زمانی میتوانید از چسب برای کاشی کاری استفاده کنید که سطح آن صاف باشد. در صورتی که روی سطح آجری یا سیمانی بخواهید کاشی کنید، به دلیل صاف نبودن سطح باید از ملات سیمانی به جای چسب استفاده کنید.
- برای پوشاندن درز کاشی در کنجها باید کاشی را با شیب 45 درجه بچسبانید.
چطور قبل از کاشی کاری، کاشی های قبلی را برداریم؟
برای ترمیم کاشیها و چسباندن کاشی به دو روش میتوانید اقدام کنید. یا کاشی را روی کاشیهای قبل بچسبانید؛ یا کاشی قبلی را از دیوار جدا کنید و کاشی جدید را نصب کنید. اگر نمیخواهید کاشی را روی کاشی قبلی بچسبانید، باید کاشیها را به صورتی که در مقاله کندن کاشی دیوار توضیح دادیم جدا کنید که برای مطالعه دقیقتر میتوانید به این مقاله مراجعه کنید. اگر هم بخواهید کاشی را روی دیوار سیمانی بچسبانید، میتوانید برای مطلع شدن از توضیح کامل این موضوع به مقاله تخصصی چسباندن کاشی روی دیوار سیمانی مراجعه کنید. در غیر اینصورت، باید سطح را کاملا تمیز کنید تا مصالح کاملا به کاشی بچسبد.
کاشی پارس، برترین تولید کننده کاشی دیواری در کشور
برای اطلاع از قیمت عمده کاشی دیوار میتوانید به طور مستقیم با کارخانه یا نمایندگی کاشی پارس در شهر خود تماس بگیرید. محصولات تولید شده در کاشی پارس علاوه بر قیمت مناسب، کیفیت بسیار بالایی دارند و به عنوان یکی از بهترین کارخانههای تولید کننده کاشی در ایران هستند.
کاشی پارس به دلیل تولید کاشی مرغوب به عنوان یکی از صادر کنندگان موفق کشور نیز محسوب میشود. این شرکت با قدمت بیش از 50 سال امکان تولید کاشی در ابعاد مختلفی را دارد و به عنوان برند پیشتاز صنعت کاشی و سرامیک در منطقه منا و کشورهای مستقل مشترک المنافع محسوب میشود.
جمع بندی مطالب
کاشی کاری مهارتی است که با آموزش درست میتوانید آن را فرا بگیرید و برای برطرف کردن ایرادهای جزیی در خانه از پس کار بر آیید. نکاتی که هنگام کاشی کاری باید رعایت کنید، انتخاب کاشی مرغوب، انتخاب مصالح یا چسب ضد آب و ضد کپک و بسیاری موارد دیگر است. سعی کردیم آموزش کاشی کاری روی دیوار را به زبان ساده و بدون پیچیدگی، پله پله توضیح دهیم تا بتوانید نکات مهم در کاشی کاری را رعایت کنید و کم کم کاشی کاری را یاد بگیرید.
سوالات متداول
چگونه کاشی کاری کنیم؟
برای شروع کاشی کاری بهتر است ابتدا با مفاهیمی چون تراز کردن، متقارن کردن و اندازه گیری به خوبی آشنا شوید. این سه اساس کار کاشی کردن هستند. سپس، یاد بگیرید که چگونه خط راهنما ایجاد کنید، چگونه ملات درست کنید و روی سطح بریزید تا مرحله آستر کاری را تکمیل کنید و به مرحله نصب کاشی برسید. نحوه نصب کاشی و رعایت ابعاد و طرح موجود روی کاشی را باید در نظر بگیرید. طریقه برش زدن کاشی، بند کشی و دوغاب کاری را نیز باید فرا بگیرید.
کاشی کاری روی دیوار خشک اشکالی ندارد؟
در نواحی کوچکی که رطوبت زیادی وجود ندارد می توانید روی دیوار خشک هم کاشی کاری کنید اما کاشی کاری روی دیوار خشک نواحی مرطوب ساختمان مثل حمام و سرویس بهداشتی ایده خوبی نیست و بهتر است لایه ای از ممبران ضد آب لایه عایق ایجاد کنید.
برای یادگیری کاشی کاری دوره هم لازم است؟
می توانید دوره هم خریداری کنید اما تا زمانی که به شکل عملی تجربه نکنید فایده ای نخواهد داشت.
این آموزش برای کاشی کاری هر قسمتی از ساختمان مناسب است؟
خیر آموزش داده شده برای دیوار کاربردی و عملی است و برای سایر نقاط ساختمان و حتی کف باید نکات و مراحل خاص آن را آموزش ببینید.
نظرات کاربران